Anita Välkki – Elämä ja ura

Anita Välkki oli 1960-luvun ”Die Stimme” –ääni.

Anita Välkin (1926-2011) huikea ura vei hänet maailman suurimpiin oopperataloihin laulamaan parhaiden laulajien kanssa ja kapellimestareiden johdolla. Dramaattiset roolit ja niiden huikeat tulkinnat tekivät Välkistä ainutlaatuisen oopperalaulajan. Anita Välkki teki pitkän ja vaikuttavan uran myös laulupedagogina. Hänen oppilaansa ovat menestyneet sekä kilpailuissa, että oopperalavoilla ja hänet muistetaan oppilaiden ja kollegoiden kesken nauravana, kannustavana ja toisista huolehtivana ystävänä.

(c) Anita Välkki seura

YLEn elävä arkisto: Itse asiassa kuultuna: Anita Välkki (Julkaistu: 21.3.1992, kesto 44min.)

Biografia

Anita Välkki on yhä kansainvälisesti tunnetuimpia oopperalaulajiamme. Hän oli yksi kolmesta aikakautensa suurista dramaattisista sopraanoista yhdessä Birgit Nilssonin ja Kirsten Flagstadin kanssa.

Anita Välkin ura alkoi näyttelijänä vuonna 1941 Valkeakoskella, josta hän siirtyi Kokkolan ja Vaasan teattereihin. Vaasan vuosina Välkin laulunopettajana toimi Tyyne Hase. Hase näki, että tässä oli näyttelijä, jonka tulevaisuus olisi oopperassa ja järjesti Välkille koelaulutilaisuuden Suomen kansallisoopperaan vuonna 1955. Koelaulun tuloksena oli välittömästi kiinnitys laulusolistiksi. Ensimmäinen rooli Suomalaisessa oopperassa (myöh. Suomen kansallisooppera) oli nimirooli operetissa Kreivitär Mariza. Vuonna 1957 Välkki sai itse valita ensimmäisen suuren roolinsa. Hän tarttui Toscaan, josta tuli yksi hänen loistorooleistaan Suomessa ja maailmalla. Helsingissä Välkki pääsi tunnetun laulupedagogin Lea Piltin oppilaaksi. Maailmalla kiertäessään Välkki palasi säännöllisesti tämän luokse huoltamaan ääntään.

Anita Välkin kansainvälinen ura alkoi 1960-luvun alussa vierailuilla Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa ja Lontoon Covent Gardenissa. New Yorkin Metropolitan Opera kutsui Välkin ensi kertaa vierailulle vuonna 1962 laulamaan Brünnhildeä. Menestyksekkään debyytin jälkeen Välkki vieraili Metissä säännöllisesti läpi 1960-luvun. Vuonna 1963 Anita Välkki kiinnitettiin kolmivuotiskaudeksi Wienin valtionoopperaan. Wienissä Välkki lauloi muun muassa Brünnhildeä, Toscaa, Turandotia, Aidaa ja Sentaa. Wienin valtionopperasta Välkki vieraili useita kertoja muun muassa Yhdysvalloissa, Tukholmassa, Lontoon Covent Gardenissa ja Helsingissä. Sopimuksen umpeuduttua vuonna 1965 Välkki teki pidempiä vierailuja muun muassa Metiin, Scottish Operaan sekä Düsseldorfin, Palermon ja México Cityn oopperataloihin.

Anita Välkki oli maailman kysytyimpiä dramaattisia sopraanoja vuosina 1960-1970. Hän lauloi miltei joka viikko vaativia päärooleja ympäri maailmaa repertuaarissaan Turandot, Tosca, Brünnhilde, Kundry, Senta, Elisabeth ja Venus, Isolde ja Aida. Välkin ura muodostui miltei kokonaan vaativimmista dramaattisen sopraanon rooleista, koska tämän harvinaisen fakin laulajia oli silloin, kuten nykyäänkin, vain muutamia. Vaikka Välkki oli Wagner-laulaja, hänen eniten esittämänsä rooli oli Turandot. Anita Välkki oli myös kysytty sinfoniaorkesterien solisti Euroopassa ja Yhdysvalloissa kapellimestareinaan muun muassa Eugen Ormandy, sir John Barbirolli, Lorin Mazel, Zubin Mehta ja sir Georg Solti.

Aikansa huippusopraanona Anita Välkki oli paljon poissa perheensä luota. Koti-ikävä ja perhe Suomessa vaikuttivat Välkin jäämiseen Helsinkiin 1970-luvun alussa. Välkki vieraili Suomen kansallisoopperassa rooleinaan muun muassa Tosca, Turandot, Senta, Brünnhilde, Isolde, Elisabeth ja Venus, Elektra ja Opri. Iän myötä roolit vaihtuivat vähitellen karaktäärirooleihin, joita Välkki lauloi etenkin Savonlinnan oopperajuhlilla vuodesta 1975 alkaen: mm. Kaisa (Punainen viiva), Kauppiaan rouva (Ratsumies), Mary (Lentävä hollantilainen), Kaisa, Ilkeä äitipuoli (Juha).

(c) Anita Välkki seura

Ura opettajana

Lopetettuaan laulajanuran Anita Välkki teki toisen merkittävän uran laulupedagogina. Sibelius-Akatemia kutsui hänet laulun lehtoriksi vuonna 1982 ja Välkistä tuli pian yksi suosituimmista opettajista. Välkki oli kysytty opettaja myös useilla mestarikursseilla ympäri Suomea, muun muassa Kangasniemen laulun kesäakatemiassa. Hän toimi myös tuomariston jäsenenä merkittävissä kotimaisissa laulukilpailuissa sekä kansainvälisessä Mirjam Helin -laulukilpailussa. Välkki omistautui 2000-luvulle asti laulupedagogiikan kehittämiseen ja oppilaidensa uran tukemiseen. Useat hänen oppilaansa ovat voittaneet merkittäviä kotimaisia laulukilpailuja ja menestyneet hyvin sekä koti- että ulkomaisilla oopperalavoilla.

Anita Välkille opettaminen oli hänen omien sanojensa mukaan toinen ura ja yhtä merkittävä kuin oma menestys laulajana parhaissa oopperataloissa. Välkki kutsuttiin opettamaan Sibelius-Akatemiaan vuonna 1982. Hänen tunneilleen oli jatkuvasti enemmän tulijoita kuin oli mahdollista ottaa. Välkillä oli yksityisoppilaita 2000 -luvulle asti.

Anita Välkin oppilaita olivat muun muassa Airi Tokola, Margareta Haverinen, Helena Juntunen, Tove Åman, Satu Sippola-Nurminen, Johanna Rusanen-Kartano, Margit Westerlund ja Päivi Nisula, jotka kaikki ovat voittaneet kansallisia kilpailuja, kuten Timo Mustakallio -laulukilpailun ja/tai Lappeenrannan laulukilpailun.

Tunnustuksena osaamisestaan Anita Välkki kutsuttiin vuoden 2004 Mirjam Helin-laulukilpailun tuomariksi.

(c) Anita Välkki seura

Anita opettaa Merja Mäkelää.

Oopperalaulaja Anita Välkki vieraili keväällä 1972 viihdeohjelmassa ’Tapaus Ritva Valkama’, jossa diivat esittivät Rossinin Kissaduettona tunnetun aarian.

Palkinnot

Wienin valtionoopperan Itävallan kamarilaulajatar –arvonimi (Österreichische Kammersängerin) 1964

Kansainvälinen Harriet Cohen -musiikkipalkinto 1962

Philadelphia-orkesterin eläkesäätiön elinikäinen kunniajäsenyys 1963

Pro Finlandia -mitali 1965

Jenny ja Antti Wihurin säätiön kunniapalkinto 1990

Valtion säveltaidetoimikunnan Suomi -palkinto 1997

Lea Piltti -palkinto 2002

Suomi-palkinto 2004

Merkittävimmät roolit

Wagner: Brünnhilde (Valkyyriat, Siegfried, Jumalten tuho), Isolde (Tristan ja Isolde), Kundry (Parsifal), Senta (Lentävä hollantilainen), Elisabeth ja Venus (Tannhäuser)

YLEn elävä arkisto: Anita Välkki laulaa Wagneria

Puccini: Turandot, Tosca

Strauss: Elektra

Verdi: Aida 

Janáček: Kát’a Kabanová, Jenůfa

Sallinen: Kauppiaan rouva (Ratsumies), Kaisa (Punainen viiva)

Madetoja: Kaisa, Ilkeä äitipuoli (Juha)

Pylkkänen: Opri (Opri ja Oleksi)

(c) Anita Välkki seura

Iltasanomat 28.4.2011: Kansainvälisestikin tunnettu oopperalaulaja Anita Välkki on kuollut.

Helsingin Sanomat, Muistot, kirjoittanut Katri Kallionpää

Wagneriaani: Anita Välkki, teksti ja kuvat: Heikki J. Eskelinen

4 thoughts on “Anita Välkki – Elämä ja ura”

 1. Hei,
  Kiitos ihanien muistojen julkaisusta sivuillanne!
  Anitaa 90-vuotispäivänä muistaen, M. Mäkelä

 2. Hei,
  Anita Välkki oli loistava laulaja ja opettaja. Tarkennukseksi kerron, että Anita Välkki lauloi Metropolitanissa yhteensä 18 esityksessä, joista yksi gaalakonsertti ja loput oopperaproduktioita. Menestyksekäs metropolitandebyytti oli 23.1.1962. Seuraavan kerran hän lauloi Metropolitanissa 20.2.1965-13.4.1965 ja 16.3.1966-27.12.1966. Läpi 60-luvun Anita Välkki ei siis laulanut Metropolitanissa. Asian voi tarkistaa Metropolitanin arkistosivulta.

 3. Mietin sitä, että olisiko Metissä laulamisen vähyyteen vaikuttanut kenties kieltäytyminen Aidan roolista Metropolitanissa? Siitä tuskin on hirveästi tykätty. Kieltäytyminen ei varmasti herättänyt talon osaavassa johdossa luottamusta.

  Mitä nykyisiin laulajiimme tulee niin he voisivat ottaa sosiaalisen median esim. videoineen paremmin haltuun. Levytyksiä ei suomalaisilta laulajilta ole tullut koskaan tarpeeksi ja nythän esim. YouTubeen voi tehdä erittäin tasokkaita lauluvideoita.

  Ja ihan hyvästä sydämestä sanottuna myös ulkoinen habitus voisi parantua. Pelkkä loistava laulaminen ei riitä nykypäivänä. Venäläiset laulajat hallitsevat tämän paremmin kuin hyvin.

  Malttavatko suomalaiset laulajat myöskään rakentaa riittävän sinnikkäästi ulkomaista uraa? Palataanko Suomeen aina vaan uudestaan ja uudestaan laulamaan ja hylätään ulkomaiset mahdollisuudet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *